La Fundació Espavila respon preguntes.
Què representa la paraula ESFORÇ?
Podem definir l’esforç com la força engrescadora interior de cadascú que omple de motivació i ajuda a superar els obstacles que la vida planteja i al mateix temps aconseguir les fites més volgudes per tal de fer més plena i digne l’existència. Per nosaltres l’Esforç és el rei dels valors; si el tenim ben activat serà més fàcil fer nostres valors tan importants com: treball, responsabilitat, perseverança, il•lusió i tot un reguitzell de valors que son absolutament necessaris per aconseguir una societat més humana.
El nom ho diu tot: ESPAVILA…
Efectivament el nom és molt clar ESPAVILA: cal posar-se les piles constantment. No s’aconsegueix res sense esforç. Per fer les activitats més fisiològiques de la vida diària com llevar-se, caminar, menjar… necessitem esforç i per desenvolupar una vida intel•lectual plena necessitem també l’esforç constant per aprendre, raonar, opinar… L’Esforç per tant, és imprescindible que estigui present en tot moment de la vida des del naixement fins a la mort.
L’origen de la paraula ESPAVILA, és molt interessant. La metxa dels ciris també se’n deia antigament “pavil” i en les catedrals, que hi havia mols ciris encesos, la persona que estava al càrrec de vigilar que les metxes dels ciris no deixessin de cremar era “l’espavilador”. Per tant, tot fent un símil, ESPAVILA fa referència a mantenir la flama sempre encesa per superar obstacles, per aprendre, pensar, investigar i viure plenament.
A la societat actual hi ha crisi d’esforç i valors en general?
Estem en una societat plenament de consum i de mica en mica l’essència de l’esforç i els valors en general s’ha anat perdent; i el resultat de tot això en diem SOCIETAT DEL BENESTAR. Entenem que el “benestar” consisteix a comprar i vendre bens materials; és a dir, viure en una societat d’oci i consum constant. La cultura de l’esforç en general no està de moda.
És necessari inculcar l’esforç a la nostra societat?
És totalment necessari. Sense esforç no es pot viure i gaudir al màxim de la vida. Els objectius aconseguits amb esforç, il•lusió i perseverança es valoren i es gaudeixen molt més que els obtinguts per simples transaccions econòmiques. Recuperar valors és imprescindible per avançar cap a una societat molt més humana.
El sistema educatiu actual esta ben preparat en aquest sentit?
El fracàs escolar ronda el 30% i això ho diu tot. El sistema educatiu ha de millorar notablement, ha d’incorporar noves maneres perquè els alumnes trobin gust per aprendre. S’han de cuidar molt més les emocions, fent servir tècniques innovadores perquè cada alumne pugui descobrir el millor de si mateix per tal d’estar ben preparats per fer front als reptes de la vida.
Necessitem mestres molt ben preparats; això és bàsic. L’esforç i els valors han de ser el fil conductor de qualsevol programa educatiu; s’han d’inculcar en totes les etapes educatives, s’han de practicar i els mestres i educadors han de ser model d’exemplaritat.
Quina opinió us mereix la joventut actual?
La joventut i la societat en general mai havia tingut tantes eines al seu abast d’informació i comunicació com les que es disposen en l’actualitat. Només cal posar ordre i establir prioritats. És necessari arribar a l’essència més mental i humana de cada persona perquè els valors siguin presents en tot moment, dintre d’un context de màxima responsabilitat i llibertat. La joventut actual segur que té un gran potencial en tots els aspectes però en molts casos és la pròpia societat la que no els permet desenvolupar-se. L’atur juvenil existent en l’actualitat és del tot inadmissible. No em de perdre de vista que els joves seran els futurs politics, economistes, mestres…; d’ells dependrà la futura generació.
Que fa la FUNDACIÓ ESPAVILA per fomentar l’Esforç?
La FUNDACIÓ ESPAVILA té per finalitat fomentar i potenciar la cultura de l’esforç i demés valors; en aquest sentit fa una sèrie de tasques:
AJUDES a persones amb recursos limitats, amb ganes de fer l’esforç necessari, per tal d’aconseguir fites pel propi desenvolupament i preparació pel món del treball. En aquest sentit és un goig per a nosaltres, dir que la primera persona que es va ajudar ja ha obtingut la llicenciatura en infermeria.
Fem també xerrades en escoles, centres cívics, etc.; dirigides a tot tipus de persones, en les que parlem de temes relacionats amb els valors impartides per personal especialitzat, psicòlegs, coach…
Cada dia posem a les xarxes socials una frase cèlebre que ens ajudi a reflexionar i la veritat és que tenen molta acceptació. Algun exemple :
– Eduquem els xiquets i no serà necessari castigar els homes. (Pithagoras)
– El secret de la felicitat no és fer sempre el que es vol sinó voler el que es fa. (L.Tolstoi).
– Si busques resultats diferents no facis sempre el mateix. (Einstein).
– Un emprenedor veu oportunitats on uns altres només veuen problemes. (M. Gerber).
– Excel•lent mestra és aquell que, ensenyant poc, fa néixer en l’alumne un desig gran d’aprendre. (Arturo Graf).
– Tot allò necessari per a una vida feliç està dins teu; en la teva manera de pensar. (Marco Aurelio).
I moltes més que podeu consultar a la nostra pàgina web.
Una altra manera de fer difusió dels valors i donar la nostra opinió sobre gran diversitat de temes és mitjançant escrits; els quals es publiquen en diaris i revistes. Alguns títols dels referits escrits poden ser:
– Joventut, il•lusió i esforç
– La cultura de l’esforç i els polítics.
– L’esforç generacional i el progrés.
– La cultura de l’esforç i el “coaching”.
– L’esforç per necessitat i l’esforç per convicció.
– Inculcar valors per créixer i madurar.
– El sistema educatiu necessita millorar.
I molts més que podeu trobar a la nostra pagina web.
BEQUES EDUCAR FOMENTANT L’ESFORÇ. És un nou repte que la Fundació a posat en marxa i en el qual tenim posades moltes il•lusions. Es tracta de premiar projectes innovadors que es duguin a terme a Catalunya i en l’àmbit educatiu i lúdic, ja sigui dintre o fora de l’escola, dirigits a infants i joves de 0 a l6 anys per tal d’inculcar la cultura de l’esforç i valors tan essencials com treball, constància, responsabilitat, etc. Val a dir que els projectes que es presentin poden fer referència a una edat concreta dintre del marge de 0 a l6 anys.
Parlem de les BEQUES EDUCAR FOMENTANT L’ESFORÇ.
S’instauren fins un màxim de 4 beques per convocatòria, dotades cadascuna amb 3.000 Euros.
S’entregaran l.500 Euros en el moment de ser premiats i la resta quan el projecte es posi en marxa en el centre corresponent.
Poden presentar sol•licitud qualsevol persona individual, entitat o empresa sempre que pensin dur a terme el projecte presentat en un entorn lúdic o educatiu, en qualsevol cas , cal demostrar el suport del/s centre/s on es pretén desenvolupar el projecte.
El projecte presentat s’ha de realitzar al llarg del curs següent i s’haurà de demostrar mitjançant una memòria. El contingut del projecte ha de detallar els aspectes educatius per fomentar l’esforç i demés valors, incloent els recursos i activitats que es realitzaran.
La convocatòria per presentar projectes finalitza el 30 d’abril de 2012.
Les sol•licituds s’han de fer a la FUNDACIÓ ESPAVILA, a través del seu portal www.espavila.cat, a l’apartat titulat BEQUES EDUCAR FOMENTANT L’ESFORÇ.
El jurat està format per set persones, que atorgaran les beques segons el seu criteri, sense intervenció del Patronat de la Fundació. El jurat valorarà que el projecte signifiqui un avanç pedagògic o incorpori una voluntat col•lectiva d’innovació en la vida educativa dels mes joves en l’entorn propi del seu desenvolupament humà. El veredicte del jurat és inapel•lable. Si els projectes presentats no tinguessin el nivell requerit les beques en podrien declarar parcial o totalment desertes.
Els membres del Jurat son:
-FRANCESC TORRALBA (Autor del llibre l’Esforç t’entra d’altres i Director de la Càtedra Ethos de la Universitat Ramon Llull).
-JOSEP MAYORAL I ANTIGAS (Professor de l’Escola Municipal de Treball de Granollers, del qual en va ser director; actualment en excedència. Alcalde de Granollers des de 12 de febrer de 2004. Membre del Comitè executiu de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores)
-ANTONI ARGENT (Professor de secundària, especialitat matemàtiques i economia. President de l’AEF TBCLASS, Associació Educativa. Autor dels llibres “Després de classe…” i “Tres quarts de set”. Coordinador del Projecte Educatiu MILLOREM , causes del fracàs escolar i proposta de millores).
-ÀNGEL MESTRES (Director General de Transit Projectes. President de la Cooperativa ABACUS.
Coordinador de màster d’empreses i institucions culturals de la UB).
-TONI JIMENEZ ( Ex-futbolista professional. Campió Olímpic Barcelona 92, medalla d’Or. Segon entrenador del RCD ESPANYOL).
-PERE SUST (President de l’Associació Catalana de Dirigents de l’Esport. Vicepresident de l’Agrupació Esportiva d’Associacions d’Esport Escolar de Catalunya. Ex-Secretari General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya. Expresident de les Federacions Catalana i Espanyola de Bàsquet i del Comitè Olímpic de Catalunya).
-JORDI AGUILÓ (Llicenciat en Dret. Director de SPORTMAGISTER. Subdirector de la FUNDACIÓ BRAFA).
Feu pinya amb altres Associacions i Fundacions?
Volem estar en sintonia i per tant sumar esforços amb totes les organitzacions que tenen com a finalitat el foment dels valors des de la GENERALITAT DE CATALUNYA (Educació, Benestar Social, etc) fins a Fundacions com GRANJA ESCOLA, ESCOLA D’EMPRENEDORS…; sense descuidar Organitzacions con REIR (Recursos Educatius per d’Infància en risc), ALDEES INFANTILS SOS i un llarg etc. Cada setmana intentem connectar amb noves organitzacions per tal de fer mes forta la pinya. La Fundació Espavila no fa molt que es va constituir (Inscripció Registre de Fundacions: 30 de juny de 2010 amb el numero 2.631) i estem bastant contents del treball realitzat.
Necessiteu ajuda?
En primer lloc necessitem arribar a totes aquelles persones que creguin amb la cultura de l’esforç i demés valors, per tal de recollir iniciatives i idees per fer mes eficaç la nostra tasca.
Necessitem també professionals amb la finalitat de fer mes efectiva la divulgació.
Per portar a terme els objectius la Fundació parteix d’uns recursos econòmics amb aportacions periòdiques. No obstant entenem que les possibilitats son limitades; per aquest motiu també interessen persones o entitats que estiguin disposades a fer aportacions econòmiques.
Com ens podem posar en contacta amb la FUNDACIÓ ESPAVILA?
La FUNDACIÓ ESPAVILA té àmbit territorial català, ja que és la GENERALITAT DE CATALUNYA la que exerceix el Protectorat.
La seu està a Granollers, c/. Girona 62, 1er. Tl.938792561. Fax.938702561. www.espavila.cat ;
Membre del Patronat i persona de contacte: Sandra Compte.
Joan Vila Pont
Sandra Compte Pascual.
Membres del Patronat FUNDACIÓ ESPAVILA