IniciArticlesELOGI AL VOLUNTARIAT.

Pobre és la persona que sempre està insatisfeta; i afortunada i rica és aquella que està contenta amb el que té; i encara és molt més rica la persona que comparteix el que té. Aquestes paraules extretes d’un dels molts llibres que va escriure James Allen defineixen plenament la riquesa dels voluntaris; d’aquelles persones que comparteixen una mica del seu temps per tal de construir un model de societat millor, més just i més humà; sense esperar res a canvi. Els voluntaris representen molts valors: SOLIDARITAT, GRATITUD, IL•LUSIÓ, ESPERANÇA, ALEGRIA,… i fan que la vida de moltes altres persones sigui més feliç.

El voluntariat tant a Catalunya com arreu d’Europa és una realitat creixent, va prenent força i consolidant la seva presència; es va adequant constantment als seus contextos, per tal de donar resposta a les noves necessitats socials. El nostre país compta amb una densa tradició d’organitzacions de voluntaris i moltes persones han pres l’opció de dedicar part del seu temps a ajudar els altres. De fet, el voluntariat és un fenomen molt arrelat a Catalunya i això diu molt a favor de la qualitat humana de la gent d’un país, perquè la qualitat d’un país també es mesura pels valors que representen la seva gent.

La paraula voluntariat fa referència a una realitat molt àmplia i diversa. Pel seu gran ventall de possibles actuacions no hi ha un perfil únic de voluntari. Des del voluntariat social, que té com a destinataris persones o col•lectius amb algun dèficit o característica que dificulta la seva plena integració i el seu benestar social; fins el voluntariat de tipus cívic, que actua en un sentit més ampli de la societat, ja sigui per la cultura, la natura, els animals, etc. Es pot parlar també del voluntariat per cooperació internacional a favor d’altres països, especialment del tercer món; desenvolupant projectes de millora social, educativa, accions d’emergència, etc.

Ser voluntari requereix una gran il•lusió pel projecte que es desenvolupa, tenir unes certes aptituds i disposar d’una mica de temps per dedicar-lo als altres. Implica ser diligent i solidari, respectar els drets dels beneficiaris de la seva activitat voluntària, rebutjar qualsevol contraprestació material que pugui rebre dels beneficiaris o d’altres persones relacionades amb la seva acció i complir amb els compromisos de les seves organitzacions.

Recentment ha tingut lloc a Barcelona el II CONGRES EUROPEU DEL VOLUNTARIAT, en el qual es van debatre, compartir i reflexionar sobre els diferents models de voluntariat.

Les persones voluntàries, pel seu esforç, mereixen tot el respecta i la més gran felicitació per la seva tasca. Comparteix i omple de sentit una mica del teu temps lliure; fes-te voluntari. Espavila’t.

Els comentaris estan tancats.