LA CULTURA DE L’ESFORÇ I EL “COACHING”.
Que és el Coaching? Perquè serveix? La paraula COACHING ve del verb anglès “to coach” que vol dir “entrenar”; i, consisteix a acompanyar a les persones per tal descobrir habilitats que seran de gran ajuda per a aconseguir fites, personals, empresarials, etc.
Les tècniques del Coaching està totalment en sintonia amb els valors de la CULTURA DE L’ESFORÇ que la nostra Fundació intenta potenciar, ja que faciliten descobrir eines molt vàlides per trobar solucions a les possibles dificultats i així que els nostres projectes arribin a bon port. L’Esforç, segons el Diccionari de la Llengua Catalana, es defineix així: “Desplegar algú la seva força física o moral per vèncer una resistència, a aconseguir quelcom vencent dificultats”.
En el procés de Coaching es parteix de la base que la persona receptora “Coachee” és la que té més informació per resoldre les situacions que es plantegen. El “Coach”, l’entrenador, a través d’aquesta tècnica farà reflexionar a la persona receptora perquè aprengui de si mateix i així ajudar-lo a trobar les seves pròpies solucions, d’acord amb un procés ben definit:
– Observació: Anàlisi en profunditat de la situació.
– Consciència: Identificació clara dels conflictes.
– Objectius: Definició el més exacte possible de les fites a aconseguir.
– Actuació: Passar de les intencions als fets i de manera constant.
– Comprovació: Validar a través de fets objectius si ens acostem o no als propòsits.
– Compromís: Voluntat ferma de aconseguir les fites proposades.
– Motivació: Ple convenciment que la fita a aconseguir val la pena.
El Coaching permet desenvolupar el talent per fer front als problemes que la vida personal i professional ens planteja. I, parlant del món professional, he de dir que és una metodologia molt utilitzada per Alts Directius tan d’aquí com a nivell internacional. Un autèntic Líder parteix d’un coneixement clar de si mateix i del seu entorn; dels objectius a aconseguir i d’un esforç continuat per tal de aconseguir-ho. En Josep Guardiola, Entrenador del Futbol Club Barcelona, per la seva manera de fer i actuar, és un bon exemple de tot el que parlem.
“La caixa amb les eines” per resoldre els conflictes i reptes que la pròpia vida planteja està dins nostra. És important tenir-les a punt per tal de ser utilitzades amb consciència i eficàcia. El Coaching és, per dir-ho d’alguna manera, el “descobriment d’aquestes eines”. Fóra desitjable que el desenvolupament d’aquestes habilitats algun dia fossin assignatura obligatòria en les escoles, ja que el seu coneixement ajudaria a millorar l’actitud de les persones i des de la infància.
ANA DE OSSÓ, Coach Personal, www.anadeosso-coaching.co.nr (amiga i col•laboradora nostra) en el seu article “L’esforç a través del Coaching” planteja algunes qüestions: Quants de nosaltres s’ha plantejat quin és el seu nord en la vida? Sabem cap a on hem de dirigir els nostres esforços? Qui s’atreveix a somiar més enllà de les seves circumstancies actuals? Planteja’t nous reptes. Espavila’t